Комп'ютер

ази комп'ютерної грамотності

Ліричний відступ

Досить незвичний хід з мого боку, після статей про використання інформаційних систем, світові тренди оптимізації та автоматизації, писати, що собою представляє звичайний комп'ютер. Але цей крок потрібний. Для більшості населення віком 40+ комп'ютер - це "чорний ящих" для дитячих забавок, але ж ці люди є власниками різноманітних бізнесів, які через це, з великою ймовірністю, працюють неефективно і для себе і для нас - користувачів.

Я ж своїм блогом хочу показати, що комп'ютер - це дешевий, але напрочуд розумний помічник, який автоматизує рутинні задачі і звільняє час для більш цікавих речей і без розуміння азів тут ніяк

Комп'ютер

Компʼютер - це програмно-апаратний комплекс для обробки інформації.

Програмно-апаратний, тому що основну роль грає програмна частина. Апаратна ж - універсальний інструмент, необхідних для функціонування програм.

Апаратна частина

Апаратна частина традиційної ЕОМ (електронно обчислювальної машини) стандартизувалась та складається з:
- центрального процесора (CPU), характеризується кількістю виконання ядром процесора обчислювальних операцій в секунду, є мозком системи;
- оперативної пам'яті (RAM) в якій процесор зберігає проміжні результати обчислень, чим прискорює їх виконання;
- постійної пам'яті (ROM) - місця для зберігання програмного забезпечення та даних, які потрібні обробляти. Це накомпичувачі на жорстких дисках (HDD, "вінчестери", "вінти"), флеш-накопичувачі (SSD, флешки, USB, SD):
Ці три елементи і утворюють мозковий центр та характеризують потужність комп'ютера.

Для вводу-виводу інформації мозковому центру потрібне відповідне периферійне обладнання:
- монітор, проектор для візуалізації даних;
- принтер - для друку;
- клавіатура, "миша", сенсорний екран - для ручного вводу даних та управління системою;
- мережеве обладнання - для пересилання даних через мережі;
- і т.п.

Програмна частина

Сама по собі апаратна частина нічого не вміє та не знає. Для роботи їй потрібні чіткі інструкції де взяти початкові дані та що з ними зробити.
Особливості роботи з комп'ютером в тому, що вся інформація в ньому - це послідовність інформаційно нейтральних одиничок і нулів, без знання коду ці дані нічого не варті. Код знають розробники програм. За довгу історію розвитку ці програми стандартизувались і ми маємо перекладачів з машинного на людський і назад у вигляді операційної системи та прикладного програмного забезпечення.

Операційна система допомагає програмам ефективно використовувати обчислювальні ресурси компʼютера, 
Прикладне ПЗ виконує, покладені на них користувачами, функції. Текстовий редактор - перетворює одинички та нулі в тексти, графічні програми - в зображення, медіаплейери - в фільми та музику і тд і тп..

Узагальнюючи вищесказане, типовий комп'ютер це:
- корпус, в якому розміщені процесор, обидва типи пам'яті, відеокарта (звичайно не в повітрі, а на т.з. материнській платі), блок електроживлення;
- монітор - для віхуадьного контролю за роботою ПК та програм;
- клавіатура та "миша" - для ручного управління системою;
- операційна система - "перекладач" між людиною і залізом;
- прикладні програми.

Ноутбук, ультрабук, нетбук - це теж компʼютер з процесором, пам'ятями, акумулятором в ролі блоку живлення, поєднані з монітором та клавіатурою в одному корпусі.

Смартфон, планшет - це також компʼютер, з сенсорним екраном та програмою "віртуальна клавіатура".

маршрутизатор, він же роутер - це також компʼютер, але без непотрібних йому клавіатури та монітора, але все з тим же процесором та памʼяттю..

І smart в телевізорі і сучасний ТВ-приймач - все це комп'ютери.. ;)

Різниця між ними може бути (а може й не бути):
- у потужності обчислювального модулю;
- виді периферії та інтерфейсів (роз'ємів, через які підключається додаткове периферійне обладнання);
- у розмірі та дизайні корпусу;
- у програмному забезпеченні;
- в загальній вартості виробу.

Вітаю!

Для тих, хто дочитав до цього місця, відкрилась одна з таємниць Всесвіту: всі сучасні гаджети є комп'ютером. І те, що можна зробити на дорогому супер-пупер-сучасному хай-ультра девайсі, можна в спрощеному вигляді спробувати повторити на дешевенькому домашньому комп'ютері..